Miliardy eur pre Slovensko a viac

Európska únia nám prináša množstvo výhod – chráni právny štát a demokraciu, dohliada na kvalitu produktov, prispieva k nášmu ekonomickému rastu a veľa ďalšieho ako je cestovanie bez čakania na hraniciach, roaming aj možnosť žiť v mieri. V tomto videu si niektoré z jej výhod priblížime viac.

Jedným z najznámejších nástrojov Európskej únie sú eurofondy. Možno ti to príde neuveriteľné, ale až 80 % verejných investícií na Slovensku pochádza práve z nich. To sú investície do dopravy, zdravotníctva, životného prostredia a mnoho ďalšieho. Štyri pätiny zo všetkých týchto investícií financujeme z eurofondov. Sú to samozrejme miliardy eur, ktoré si je ťažké predstaviť. Preto trochu inak – asi si už videl zábery novej, modernej, súkromnej nemocnice Bory v Bratislave. Bola to jedna z tých drahších a podľa toho aj vyzerá. Investorov z Penty stála 250 miliónov eur. Ak by sme všetky peniaze z eurofondov dávali len na nemocnice, presne takýchto môžeme postaviť 10. Ročne. Po pár rokoch by mohla byť jedna v každom okresnom meste. Áno, za 6-ročné obdobie sme od Európskej únie dostali 15 miliárd eur a teraz ich dostaneme ešte viac – 18 miliárd. Dostávame od nej zhruba dvoj až trojnásobok toho, čo do nej prispievame. A kurz 2,5 s istotou výhry je teda fakt dobrá ponuka. Vďaka týmto peniazom budujeme stovky kilometrov ciest, nakupujeme nové električky, autobusy, opravujeme pamiatky ale aj podporujeme vedu a výskum. O to dôležitejšie je dodržiavať pravidlá, ku ktorým sme sa pri vstupe do únie zaviazali my sami a je dobré si uvedomiť, že partneri v EÚ nie sú žiadnymi dozorcami, ktorí by nás chceli každú chvíľu trestať. Sú to ale peniaze všetkých daňových poplatníkov najmä bohatších krajín, ktoré k nám prúdia a preto je prirodzené, že aj vedeniu EÚ záleží na tom, ako sa použijú.

Únia do veľkej mieri finančne podporuje aj našich poľnohospodárov. Teda nerieši len akési „bruselské výmysly,“ ako sa niektorí politici snažia presvedčiť voličov. Zhruba tretina peňazí z viac ako 150 miliardového ročného rozpočtu Európskej únie ide do poľnohospodárstva. Na tie staré dobré polia a traktory. Respektíve vďaka EÚ už nemusia byť staré. Moderné nástroje a najvýkonnejšia technika pomáha našim poľnohospodárom konkurovať aj väčším a bohatším krajinám.

Ďalšia časť týchto fondov je zameraná na podporu príjmu poľnohospodárov a rozvoj vidieka. Je dosť pravdepodobné, že vďaka týmto peniazom Slovensko vybudovalo kanalizáciu aj v tvojej obci.

Okrem toho EÚ poskytuje poľnohospodárom prístup k jednotnému trhu so zjednodušenými obchodnými pravidlami, bez cla a obmedzení pri obchode s ostatnými členskými krajinami. Bez obmedzení tak môžu obchodovať nie len na našom 5-miliónovom trhu, ale aj na zhruba 100-násobnom európskom trhu.

EÚ tiež podporuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a ochranu životného prostredia prostredníctvom rôznych environmentálnych programov a iniciatív. Poľnohospodári môžu využívať dotácie a podporu na ekologicky šetrnejšie metódy pestovania a chovu, čo je pozitívne pre životné prostredie a zlepšuje kvalitu pôdy, vody a vzduchu.

A prácu okrem poľnohospodárov uľahčuje EÚ aj tebe. Minimálne teda možnosť pracovať kdekoľvek v členských krajinách za rovnakých podmienok ako u nás. Chceš pracovať za násobne vyšší plat v Nemecku, láka ťa Holandsko alebo práca na slnečnej pláži v Španielsku? Nech sa páči, stačí spĺňať podmienky daného zamestnávateľa, o ostatné sa už postará Európska únia. Práve vďaka nej máš totiž nárok na rovnaké pravidlá akotamojší obyvatelia. Máš nárok na zdravotnú starostlivosť, na rovnaké sociálne dávky, odrobené roky sa ti rátajú do dôchodku, deti majú právo na rovnako kvalitné vzdelanie a vo väčšine krajín ti netreba ani pas či zamieňať peniaze. Nie je to pritom vo svete samozrejmosťou. Ide o unikátne možnosti, ktoré máme práve my, občania Európskej únie. A aj zo Slovenska ich státisíce ľudí využívajú a ty môžeš byť ďalší. Len potom prosím na svoju domovinu nezabudni.

A ešte predtým, než budeš pracovať je super využiť Erazmus. Vďaka tomu môžeš študovať kdekoľvek v EÚ a náklady máš preplatené. Môžeš tak získať nielen nové vedomosti z úplne iných školských systémov, ale aj nových kamarátov a nové zážitky. Opäť program, ktorý nám nečlenské krajiny môžu závidieť.

Dnes poslednou, ale nie najmenšou výhodou, ktorú si spomenieme je mier. Práve nastolenie a udržanie mieru kedysi viedlo politikov k založeniu predchodcov Európskej únie. O jej vzniku si môžeš pustiť ďalšie video. A faktom je, že zatiaľ čo kedysi boli vojny na starom kontitente každých pár rokov a v minulom storočí sa tu odohrali dva mimoriadne rozsiahle konflikty, od vzniku EÚ jej členské krajiny vojnu nezažili. Spolu s NATOm sa toto spoločenstvo ukázalo ako fungujúce a napriek rôznym výhradám, ktoré môžu niektorí ľudia mať, svoje úlohy si plní a bolo by veľkou stratou tento lukratívny spolok opustiť.